Divas LU studentu programmēšanas komandas iekļūst starptautisku sacensību pusfinālā

Komanda "LUOO1". Foto: no privātā arhīva

Komanda “LUOO1”. Foto: no privātā arhīva

Šī gada 5. novembrī Minskā norisinājās pasaules studentu komandu programmēšanas sacensību ACM ICPC ceturtdaļfināls, kur divas Latvijas Universitātes (LU) komandas ieguva ceļazīmi uz pusfinālu, 58 komandu konkurencē izcīnot 3. un 13. vietu. Ceturtdaļfinālā piedalījās komandas no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, un Krievijas (Kaļiņingradas apgabala). Pusfināls 7. decembrī norisināsies Sanktpēterburgā, Krievijā.

Ceturtdaļfinālā Latviju pārstāvēja sešas Latvijas Universitātes komandas. Pusfinālam kvalificējas LU Datorikas fakultātes programmēšanas komanda „LUOO1”, kuras sastāvā ir Kārlis Seņko, Andrejs Kuzņecovs un Ojārs Vilmārs Ratnieks. Komanda sacensībās ieguva 3. vietu, atrisinot 11 no 13 uzdevumiem un piekāpjoties pirmās un otrās vietas ieguvējiem tikai ar uzdevumu atrisināšanai patērēto laiku. Tāpat uz pusfinālu dosies LU Datorikas fakultātes komanda „VAN”, kuras sastāvā ir Nikita Larka, Vladislavs Kļevickis un Artūrs Jānis Pētersons. Komanda atrisināja 8 no 13 uzdevumiem un sacensībās ierindojās 13. vietā.

„Līdzīgi kā iepriekšējā gadā, arī šogad pirmās divas vietas ceturtdaļfinālā ieguva Baltkrievijas Valsts universitāte, kura līdz šim ir arī ieguvusi vairākas medaļas ACM ICPC finālos. Kvalificēties pusfinālam šogad atļauts 13 komandām (kvotu nosaka iepriekšējā gada panākumi), turklāt no vienas universitātes var braukt tikai divas komandas. Sacensībās rezultātu nosaka gan atrisināto uzdevumu skaits, gan laiks, kurš patērēts uzdevuma atrisināšanai. Vēl 18 minūtes pirms sacensību beigām mūsu komanda „LUOO1” bija izvirzījusies par līderi, taču Baltkrievijas Valsts universitātes komandām izdevās iesniegt vienpadsmitā uzdevuma atrisinājumu un kopvērtējumā nobīdīt mūsu komandu uz trešo vietu. Runājot par Baltijas valstu kopējo sniegumu – labākā Igaunijas komanda ierindojās 17. vietā, savukārt labākā Lietuvas komanda – 20. vietā,” par sacensībām stāsta LU komandu treneris, Datorikas fakultātes profesors Guntis Arnicāns.

Pasaules studentu programmēšanas sacensības ACM ICPC ir senākās un prestižākās studentu programmēšanas sacensības pasaulē. Pagājušajā akadēmiskajā gadā ACM ICPC sacensībās piedalījās vairāk nekā 32 tūkstoši dalībnieku no 2286 universitātēm, no 94 valstīm visā pasaulē, ik gadu interese par šīm sacensībām jauniešu vidū pieaug. Latvijas Universitātes studentiem ir izdevies divas reizes iekļūt šo sacensību finālā. Vislielākie panākumi ir gūti 2012. gadā – 112 pasaules labāko komandu konkurencē LU komanda ieguva dalīto 18. vietu.

Komandas tālākajām sacensībām gatavos LU Datorikas fakultātes profesors Guntis Arnicāns un maģistrants Jevgēnijs Vihrovs, kurš divas reizes ir bijis šo sacensību finālists un pēc sacensību noteikumiem līdz ar to vairs nedrīkst piedalīties kā dalībnieks.

Latvijas Universitātes studentu komandu dalību ACM ICPC sacensībās atbalsta A/S „Exigen Services Latvia” un Roberts Blumbergs, Latvijas Goda konsuls Ilinoisas štatā.