Aristotelis 2015. Jau 49. reizi studenti ‘ballēsies’ Domu laukumā un Universitātē

IMG_7078
Latvijas Universitātes (LU) jauno studentu studentu svētki Aristotelis 2015 notiks 6. septembrī. Šogad tas jau 49. reizi naktī no svētdienas uz pirmdienu jeb pirmo studiju dienu studentus aicinās uz kopīgām LU svinībām.

Pirmā pulcēšanās studentiem notiks Doma laukumā plkst. 19.30, kur tradicionāli tiek svinīgi atklāts jaunais studiju gads. Doma laukumā jaunajiem studentiem būs iespēja pirmo reizi tikties ar pašu Aristoteli, LU rektoru, fakultāšu dekāniem, studentu un studenšu korporācijām, kā arī priecāties par studentu radošo kolektīvu priekšnesumiem un pievienoties kopīgās dziesmām.

Aristotelis 2014. Foto: Toms Grīnbergs, LU Preses centrs

Aristotelis 2014. Foto: Toms Grīnbergs, LU Preses centrs


Aristoteļa oficiālās daļas beigas tiks iezīmētas, studentiem dodoties lāpu gājienā pa Vecrīgu, gar Brīvības pieminekli un Latvijas Universitātes galveno ēku Raiņa bulvārī 19, lai kopīgi nokļūtu pasākuma otrās daļas norises vietā. Tajā jaunie studenti tiks iepazīstināti ar studenta godu ballēties un pilnībā atstāt vasaru aiz muguras līdz ar studentu zvēresta došanu pusnaktī, informē LUSP.

Svētku programma pieejama šeit.

Lai sagatavotos svētkiem, fakultātes studējošo pašpārvaldes ir sarūpējušas iespēju kopīgi sagatavot mājas darbus, iesildīties šiem svētkiem un iepazīt savas fakultātes studentus, simboliku un tradīcijas – fakultātes Pirmsaristotelī. Kādi pasākumi paredzēti katrā no 13 LU fakultātm, lasi šeit.

Uz svētku otro daļu biļetes būs iespējams iegādāties Latvijas Universitātes Studentu padomes birojā, Raiņa bulvārī 19. Sekot svētku aktualitātēm var facebook.com/studentiem un twitter.com/studentiem.

Aktuālākā informācija par šiem svētkiem – svētku oficiālajā mājaslapā: aristotelis.lv

Interesanti, ka kādreizējais zinātņu prorektors profesors Alberts Varslavāns, kurš bijis pie Aristoteļa svētku šūpuļa, stāstījis, ka svētku nosaukums nav nejaušs un ka sākotnēji tas ticis pat noraidīts. Lai svētkus varētu organizēt, bijis jāsaņem Centrālkomitejas atļauja, kura to nevēlējusies dot, jo valdošajai varai svētki neesot patikuši. Varslavāns svētkiem deva Aristoteļa vārdu, jo grieķu filozofs apvienoja visas zināšanas, līdzīgi kā LU savā paspārnē apvienoja dažādas nozares. Svētku nosaukums tika pieņemts, taču vēl padomju laikos, septiņdesmitajos gados, svētkus vēlējās pārdēvēt akadēmiķa Mihaila Lomonosova vārdā. Taču profesors esot iebildis, teikdams, ka Lomonosovs apģērba ziņā ļoti līdzinoties vācu pilskungiem. Šie iebildumi bijuši pietiekami spēcīgi, lai svētkiem atstātu sākotnējo nosaukumu.

Lūk, neliels ieskats 2011. gada Aristoteļa svinībās!