Muzeju nakts Latvijas Universitātē noritēs Raiņa un Aspazijas zīmē un mītu iespaidos

Foto: Toms Grīnbergs, LU Preses centrs

Foto: Toms Grīnbergs, LU Preses centrs


16. maijā, kad Eiropā tiks atzīmēta Muzeju nakts, no plkst. 18.00 vērsies arī Latvijas Universitātes galvenās ēkas durvis, lai visiem interesentiem starp dažādo zinātņu labirintiem ļautu atklāt savu mītisko “Es”.

Muzeju naktī jau 5. gadu norisināsiesarī “LU Māja””, ko organizē LU Studentu padome sadarbībā ar LU Zinātņu un tehnikas vēstures muzeju. Līdz pat plkst. 23.00 ikvienam interesentam būs iespēja ar fakultāšu studentu radīto mītu palīdzību dodies ceļojumā pa Raiņa un Aspazijas motīviem rotātām Latvijas Universitātes zālēm, auditorijām un gaiteņiem, lai atrastu savu mītisko dabu – “Es”.

Rainis un Aspazija, divi latviešu rakstnieki, kurus zinām nevis pēc viņu īstajiem vārdiem, bet gan pseidonīmiem. Pievēršoties cilvēku radošajiem un zinātniskajiem sevis meklējumiem, zinātņu dažādība, kas mājo šajā LU Mājā atspoguļosies 13 fakultāšu interaktīvās prezentācijās, darbnīcās un izrādēs, kurām pievienosies arī ESN Riga un studentu korporācijas, sola organizatori. Par muzikālo atmosfēru rūpēsies LU Radio NABA instruktori.

“Muzeju naktī”, kad būs apskatīta LU centrālā māja, varēs doties nakts gaitās pa citām LU zinātņu krātuvēm, jo būs atvērtas trīs citas LU muzeja filiāles. Kronvalda bulvārī 4, kur atrodas LU Botānikas muzejs, ikviens varēs iepazīt Raiņa stilizēto pavasari un uzzināt vairā par tēmu “Rainis un herbārijs”. Raiņa herbārijs un lapu, augu un ziedu vākšana un žāvēšana starp grāmatu lapām ir pārsteigums daudziem viņa daiļrades cienītājiem, tomēr pats Rainis raksta: “Ierīkoju sev pavasara herbāriju, stilizētu pavasari.” Tāpat Muzeju nakts laikā apskatei būs pieejams arī LU Zooloģijas muzejs (Kronvalda bulvāris 4). Savukārt tie, kam tuvāk Anniņmuiža, var doties uz LU Pedagoģijas muzeju Jūrmalas gatvē 76, kur Muzeju naktī plašāk tiks pastāstīts par Raiņa kā Izglītības ministra darbību.

Pēc pusnakts visi Muzeju nakts baudītāji laipni aicināti uz mūzikas klubu NABAKLAB, kur varēs turpināt nakts kulturālās medības, baudot dažādas mītiskas un melodiskas mākslinieku un LU Radio NABA instruktoru spēles un saspēles pasākumā “Mītu nakts”.

Muzeju nakts pasākumus Latvijas Universitātē rīko Latvijas Universitātes Studentu padome sadarbībā ar Latvijas Universitātes Vēstures muzeju, Latvijas radio 6 – LU radio NABA un NABAKLAB. Pasākuma norisi atbalsta Dailes teātris.
unnamed-2-585x216