Jaunie zinātnieki: Saruna ar daudzsološo un talantīgo farmakoloģi Ulriku Beitneri

Ulrika Beitnere. Foto: Ilze Dimanta

Ulrika Beitnere. Foto: Ilze Dimanta

Vienmēr šķituši simpātiski cilvēki, kas paspēj mazliet vairāk un tajā pašā laikā ir pozitīvi, smaidīgi, teju vienmēr lieliskā omā. Ulrika Beitnere tāda ir, ar viņu ir viegli runāt, viņa ir iedvesmojoša un gudra 27 gadus jauna zinātniece, kuru pazīstu no mūsu studiju laikiem biologos, kad viņa aktīvi darbojās studentu pašpārvaldē.

Jaunā zinātniece Ulrika turpina studijas Medicīnas fakultātes (MF) Farmakoloģijas katedras doktorantūras programmā (pēc divu gadu studijām viņa jau ir zinātniskā grāda pretendente). Viņas ikdiena šobrīd sastāv no promocijas darba rakstīšanas, eksperimentiem ar proteīnu producēšanās daudzuma noteikšanu dažādās smadzeņu struktūrās, farmakoloģijas lekcijām MF ārzemju plūsmas studentiem un starptautiskas konferences organizēšanas. Jaunā zinātniece ir galvenā organizatore aprīlī paredzētajai konferencei “Neirodeģeneratīvās slimības un jaunās farmakoterapijas stratēģijas”, kurai, starp citu, interesenti vēl var pieteikties līdz 9. martam, dalība ir bezmaksas.

Ulrika priecājas – organizējot šo konferenci, viņa realizē sen lolotu sapni. Konferences organizēšanai viņa ieguvusi finansējumu no Baltijas Amerikas Brīvības fonda Baltic American Dialogue programmas. Konference notiks 23.-24. aprīlī Latvijas Universitātes (LU) galvenajā ēkā Raiņa bulvārī 19, LU Zinātņu un tehnikas vēstures muzejā. Piedalīties ir uzaicināti arī viņas zinātniskā darba vadītāji un publikāciju līdzautori no ASV, kā arī zinātnieki Igaunijas, Lietuvas, Norvēģijas un Zviedrijas. Konferences gaidāmais iznākums ir zināšanu apmaiņa un pat jauna zinātniska projekta uzsākšana starp sadarbības partneriem.

Ulrika pati ir Baltijas Amerikas Brīvības fonda profesionālās prakses programmas absolvente, kuras laikā 2012. -2013. gadā stažējās divās ASV universitātēs – Alabamas universitātē pie Dr. Ingas Kadišas un Kalifornijas universitātē Losandželosā neirozinātņu laboratorijās pie Dr. Harija Vintera, iegūstot vairāk prakses neirodeģeneratīvo slimību pētniecībā.

Lielu daļu no radio raidījuma “Zinātnes vārdā” pavadījām, runājot par visizplatītāko neirodeģeneratīvo saslimšanu pasaulē – Alcheimera slimību – tās ārstēšanas un diagnosticēšanas iespējām. Latvijā ir vismaz 30 000 Alcheimera slimības gadījumi, un tas ir tikai aptuvens skaitlis, jo vēl joprojām nav pieejamas agrīnas diagnostiskas iespējas. Zinātnieki aktīvi strādā, lai uzlabotu agrīno diagnostisku, jo Alcheimera slimības sastopamība pieaug līdz ar dzīvildzes palielināšanos. Profilaksei iesaka veselīgu uzturu, kustības, intelektuālu sevis nodarbināšanu, īpaši pensijas vecumu sasniegušiem cilvēkiem.

Ulrikas topošā doktora disertācija ir arī saistīta ar šīs slimības iespējamu farmakoterapiju – “Mazo molekulu ietekme uz smadzeņu biomarķieru ekspresijas izmaiņām neirodeģenerācijas un neiroreģenerācijas procesos”.

Runāt par savu pētniecības tēmu vienkāršā valodā nebūt nav tik viegli, tas ir ilgstošu treniņu un iedziļināšanās rezultāts. Šim nolūkam pat tiek rīkotas maģistrantūras un doktorantūras studentu sacensības – ResearchSlam, kurām, starp citu, šogad vēl var pietiekties līdz 15.aprīlim. Ulrika šajās sacensībās piedalījās pagājušajā gadā un atzīst tās par vērtīgu pieredzi, silti iesakot izmēģināt savas spējas arī citiem jaunajiem zinātniekiem.
Noklausies iedvesmojošo interviju ar jauno pētnieci Latvijas Universitātes radio
NABA raidījuma “Zinātnes vārdā”:

Zinātnes vārdā (24.02.2015_viesos Ulrika Beitnere) by Radionaba on Mixcloud

Raidījums “Zinātnes vārdā” LU Radio NABA ēterā skan katru otro otrdienu un iepazīstina klausītājus ar Latvijas zinātnieku pētījumiem, eksperimentiem un jaunatklājumiem. Raidījumā tiek iztaujāti zinātnieki par viņu akadēmisko un praktisko ikdienu – lekciju sagatavošanu un pasniegšanu, studentu darbu vadīšanu, sadarbību ar valsts institūcijām vai privātajiem partneriem. “Zinātnes vārdā” ļauj uzzināt, ar ko nodarbojas dažādu nozaru Latvijas zinātnieki, mēģinot runāt par zinātnieku darbu, sasniegumiem un grūtībām visiem saprotamā un aizraujošā veidā.

Papildu informācija:
E-pasts: zinatnesvarda@radionaba.lv
Raidījuma arhīvs

Teksta autore: Ilze Dimanta