Izstādē ‘Skola 2015’ noskaidrotas topošo studentu pieprasītākās profesijas

"Izstāde Skola 2015". Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Preses centrs

“Izstāde Skola 2015”. Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Preses centrs


Topošo studentu pieprasītākās profesijas izstādes “Skola 2015” laikā bijušas juristi, IT speciālisti, ārsti un medmāsas, noskaidrots, spēles veidā apkopojot informāciju no izstādes apmeklētājiem, informē Izglītības un zinātnes ministrija.

Izglītības un zinātnes ministrija izstādes laikā rīkoja telpu orientēšanās sacensības “Zini, ko tu mācies!”. Spēlē piedalījās 225 dalībnieki. Spēles mērķis bija veicināt skolēnos vēlmi izglītoties Latvijā, izpratni par darba tirgū pieprasītākajām profesijām un radīt priekšstatu par iespējām tās apgūt.

Vispieprasītākā profesija spēles dalībnieku vidū izrādījies jurists, otro vietu pa dala IT jomas speciālisti un ārsti. Tad sekojusi medmāsas profesija, kā arī pavāra un ekonomista profesija.
Vairāki jaunieši vēlējušies apgūt arī pedagoga izglītību, vadītāja, vizāžista, filologa, loģistikas speciālista un būvinženiera profesiju. Arī stilisti, dizaineri, kultūras darbinieki un fizioterapeiti ir jaunās paaudzes izvēles sarakstā. Pa dažām balsīm saņēmuši policisti un karavīri, aktrises, mehāniķi, treneri, kosmetologi, zobu tehniķi, vetārsti, ķīmiķi, farmaceiti un tūrisma speciālisti. Vismazākā interese spēles dalībniekiem bijusi par finansista, komunikācijas speciālista un grāmatveža profesiju.

Lai piedalītos spēlē, dalībniekiem izstāžu zālē bijis jāatrod trīs mācību iestādēs, kurās iespējams apgūt izvēlēto profesiju. Neskaidras izvēles gadījumā kā špikeris kalpojis Latvijas Darba devēju konfederācijas izstrādātais darba devēju pieprasītāko profesiju saraksts pa tautsaimniecības nozarēm.

Izstāde “Skola 2015” no 27. februāra līdz 1. martam notika izstāžu hallē Ķīpsalā.