Nobalso par labāko pērnā gada ‘Pētījumu’ un ‘Mēneša pētnieku’!

balsojums
Latvijas Universitātē (LU) un tās institūtos notiek intensīva zinātniskā dzīve visdažādākajās nozarēs. Lai par pētniekiem un viņu aktuālajiem pētījumiem pastāstītu plašākai sabiedrībai, LU portālā tiek veidoti divi zinātnisku rakstu cikli, kuru autori ir korespondenti – studenti. Sākot ar šodienu, 6. janvāri, aicinām izvērtēt abu ciklu rakstus un nobalsot par tiem, lai noteiktu, kam visveiksmīgāk izdevies izskaidrot zinātniskā darba un pētnieka dzīves noslēpumus. Zinātnes komunikācijas balvas par labākajiem rakstiem tiks pasniegtas 30. janvārī. Par rakstiem var nobalsot LU portālā līdz 22. janvārim.

Publikāciju ciklā “Mēneša pētnieks” dažādu nozaru pētnieki stāstīja par savu ceļu pētniecībā, aizraušanos ar zinātni, paveikto un vēl sasniedzamo. Nominācijai izvirzīti: Artis Svece, Skaidrīte Lasmane, Pēteris Pildegovičs, Leo Seļāvo, Jānis Maizītis, Jeļena Miķelsone, Ivars Austers, Ēriks Jēkabsons, Elīna Pajuste, Zaiga Krišjāne un Laima Geikina.

Savukārt rakstu ciklā “Pētījums” balsojumam nodoti pētījumi par demokrātiju Latvijā, jaunām zāļu aktīvo vielu kristāliskajām formām un piesārņojumu savācošajiem māliem, darba tirgus procesiem, kapusvētkiem, pretvēža uztura bagātinātāju, mellenēm, LU pārmaiņu laikos 80. un 90. gados, ūdeņraža izmantošanu un skolēnu redzi.

Pētnieku spēju izskaidrot sarežģītas lietas izvērtēs arī žūrija – mediju, kas lielā mērā saistīti ar zinātni un tās popularizēšanu, redaktori un pieredzējuši zinātnes žurnālisti. Apkopojot lasītāju un žūrijas vērtējumus, tiks noteikti Latvijas Universitātes zinātnes komunikācijas balvu “Mēneša pētnieks” un “Pētījums” ieguvēji. Šīs balvas tiks pasniegtas Latvijas Universitātes darbinieku sapulcē 30. janvārī.

Zinātnes komunikācijas balva nominācijā “Mēneša pētnieks” ieviesta, lai veicinātu sabiedrības izpratni par zinātni un pētnieku darbu, kā arī godinātu talantīgus zinātniekus. Šo balvu LU pasniegs jau trešo gadu. Pērn balvu saņēma kardiologs, LU Medicīnas fakultātes profesors Andrejs Ērglis, bet pirms diviem gadiem – LU Bioloģijas fakultātes profesors Guntis Brūmelis.

Savukārt balva nominācijā “Pētījums”, ko šogad pasniegs otro reizi, tiek piešķirta raksta par aktuāliem pētījumiem autoram un pētniekiem, lai veicinātu izpratni par nozīmīgiem zinātnes projektiem augstskolā. Pērn visvairāk balsu tika atdots rakstam par kvantu datoriem, kur savu zinātnisko darbu izcili skaidrojis projekta vadītājs profesors Andris Ambainis un vadošais pētnieks asociētais profesors Vjačeslavs Kaščejevs. Raksta autors – Ivars Šteinbergs.

LU darbinieku sapulcē 30. janvārī tiks pasniegtas arī ikgadējās Latvijas Universitātes gada balvas citās nominācijās.

Par publikāciju ciklu “Mēneša pētnieks”
Ar zinātni prātos un sirdī Latvijas Universitātē darbojas, teoretizē un pārbauda hipotēzes daudz un dažādu nozaru pētnieki. Gan tādi, kam jau ir ievērojams zinātnisko publikāciju skaits savos dzīvesgājumu aprakstos, gan tādi, kas pētniecības pievilcību vēl tikai atklāj. Lai godinātu zinātnes vārdu, lai ieskatītos, kas notiek Latvijas Universitātes fakultātēs un institūtos un lai izstāstītu pētnieku stāstus savējiem un citiem, 2012. gada janvārī uzsākts publikāciju cikls “Mēneša pētnieks”.

Par publikāciju ciklu “Pētījums”
Latvijas Universitāte ir lielākā augstākās izglītības iestāde Latvijā, un tajā ir koncentrēts mūsu valsts vadošais studiju un pētniecības potenciāls dabas, humanitārajās un sociālajās zinātnēs. Turklāt ikviens Universitātes pētnieka atklājums, sasniegums un veikums zinātnes lauciņā virza Alma Mater pretī mērķim – kļūt par starptautiski atzītu Eiropas un pasaules nozīmes zinātnes universitāti. Lai gūtu priekšstatu par to, ko dara un sasnieguši pētnieki Universitātes fakultātēs un institūtos, uzsākts publikāciju cikls “Pētījums”.