Jaunajā ‘Alma Mater’ – profesoru mīluļi, sikspārņu pētniecība, LU students Ebolas skartajā zonā un vēl daudz interesanta

am

Jaunajā numurā var lasīt par apjomīgo sikspārņu pētniecības projektu, kuru šogad uzsāka Latvijas un Vācijas zinātnieki, par LU Open minded tiešsaistes kursiem, kas bakalaura līmeņa studiju kursus padara pieejamus jebkuram interesentam, par HZF doktoranti no Polijas, kas pēta darbības vārdus E.Glika Bībeles tulkojumā, par topošo uzņēmēju biznesa idejām, kas izpelnījušies atzinību arī dažādos ideju konkursos un daudz ko citu.

LU Open Minded – augstākā izglītība klikšķa attālumā
Jau otro semestri projekts LU Open Minded tiešsaistē bez maksas piedāvā apgūt bakalaura līmeņa lekciju kursus latviešu valodā. Līdz šim klausītājiem piedāvāti vienpadsmit lekciju kursi, kas aptver visdažādākās sfēras. Tāpat izveidots apakšprojekts Open Minded Practica. Uz visiem lekciju kursiem tiešsaistē kopā līdz šim reģistrējusies aptuveni 5000 cilvēki. Vispopulārākais bijis Ilgoņa Vilka kurss „Visuma noslēpumus meklējot”.

Piecas nedēļas Ebolas vīrusa skartajā Sjerraleonē
Antons Mozaļevskis trīs nedēļas pavadīja Ebolas vīrusa skartajā Sjerraleonē. Viņš Latvijā strādāja par ģimenes ārstu, studēja LU Sociālo zinātņu fakultātē socioloģijas maģistrantūrā, tad devās uz Spāniju, kur divu gadu garumā apguva epidemiologa profesiju. Antons stāsta, kāpēc devies uz bīstamo Āfrikas valsti un to, kā iegūtās zināšanas socioloģijā palīdzēja viņam skatīties uz vīrusa izplatību citādāk.

Pētījums par sikspārņu migrāciju – iespēja atklāt nezināmo
Augustā LU Bioloģijas institūta Ornitoloģisko pētījumu centrā Papē tika uzsākts vērienīgs starptautisks sikspārņu izpētes projektu. Vācijas un Latvijas biologi izveidoja pasaulē pirmo murdu, kas paredzēts tieši migrējošo sikspārņu ķeršanai. Turpmākos piecus gadus murds darbosies sikspārņu rudens migrācijas sezonā un to izmantos abu valstu zinātnieki.

Topošo uzņēmēju jaunais iesaukums Biznesa inkubatorā
Sākoties jaunam studiju gadam, Ekonomikas un vadības fakultātes Biznesa inkubators (BI) pie sevis pulcē topošos uzņēmējus. Šogad jau ir trešais BI darbības gads, un BI tika uzņemtas 20 komandas (52 dalībnieki). Daži topošie uzņēmēji pastāstīja par savām biznesa idejām. BI dalībnieki bez maksas var saņemt dažādus pakalpojumus, tostarp biroja vietu, prototipēšanas studiju, noliktavas telpas, atbalstu videomateriālu uzņemšanā un apstrādē, dažādas konsultācijas u.c.

Iedziļinoties Ernsta Glika Bībeles tulkojumā
Jolanta Višņoha (Jolanta Wiśnioch) studē doktorantūrā Humanitāro zinātņu fakultātē. Par sava pētījuma objektu viņa ir izvēlējusies Ernsta Glika (1652-1705) Bībeles tulkojumu un doktora darba tēma ir „Darbības vārds Glika Bībeles tulkojumā”. Sarunā Jolanta atklāj, kā nonāca līdz šādas doktora darba tēmas izvēlei, cik ļoti viņai patīk latviešu valoda, un kāpēc pētīt senos rakstus ir tik aizraujoši.

Izveidota jauna interneta vietne studentiem par studentiem
Kopš 24. novembra ikviens var lasīt, skatīt un iepazīt jauno LU studentu mediju studentiem.lu.lv, kurā vienkopus pieejami jau esošie un labi zināmie LU mediji – (Mans medijs, Kivi TV, radio NABA, UbiSunt), kā arī Biznesa inkubatora un Studentu padomes mājaslapas un jaunumi. Paši studenti jaunajā vietnē kopīgiem spēkiem izveidojuši video, audio, ziņu un izklaides materiālus saviem kolēģiem – studentiem.

Toms Rēķis – cilvēks orķestris
Dienas laikā Ķīmijas fakultātes doktorants Toms Rēķis sastopams ķīmijas laboratorijā, pētot zāļu aktīvo vielu kristāliskās formas, bet vakarā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, kur apgūst diriģēšanu. Sarunā viņš stāsta par to, kā 2008. gadā ar domubiedriem izveidoja jauniešu roksimfonisko “Kazanovas orķestri”, kā radās interese par ķīmiju un kā visam var atrast laiku.

Studentu padome pasniedz Gada balvas
LU Studentu padome katru gadu rīko Gada balvas pasākumu, kurā atskatās uz gada spilgtākajiem notikumiem un cilvēkiem. Svinīgā gada balvas pasniegšanas ceremonija šogad notika 4. decembrī, un tajā tika apbalvoti uzvarētāji 15 nominācijās.

Profesori un viņu četrkājainie draugi
Četri Universitātes darbienieki stāsta par saviem mīluļiem: Juridiskās fakultātes profesore Jautrīte Briede, Teoloģijas fakultātes lietvede un doktorante. Enija Pohomova, Sociālo zinātņu fakultātes profesore Vita Zelče, kā arī Sabiedrisko attiecību departamenta direktors Madars Štramdiers.

LU žurnāls “Alma Mater” iznāk četras reizes gadā, atspoguļojot nozīmīgākos notikumus Universitātē. Gadu gaitā mainoties nosaukumam un formātam, tas tiek izdots kopš 1922. gada septembra.