Tumšā izglītības Meka – ‘Maskačka’. Vai ir tik traki, kā runā?

Foto: Toms Grīnbergs, LU Preses centrs

Foto: Toms Grīnbergs, LU Preses centrs

Krista Alksne, LU SZF komunikācijas studiju bakalaura programmas 3.kursa studente.

Tumšākās rudens naktīs esot jānēsā līdzi piparu gāzes baloniņš, noderētu arī saliekamais nazis, ko viegli izvilkt no kabatas un pielietot pašaizsardzībai, protams, derot arī lietussargi, smagie iepirkumu maisi un pat zobi. Tie ir tikai daži ieteikumi no studentiem, kuri dzīvo Latvijas Universitātes (LU) studentu kopmītnēs Rēznas ielā, lai aizsargātu sevi Maskavas ielas rajonā. Neviens no satiktajiem gan līdz šim neko no minētā neesot pielietojis, tomēr ir tādi, kuri piparu gāzes baloniņu vēl aizvien turot pa rokai.

„Nav jau tā, ka bail,” atzīst Ilze, kuru uzrunāju pie Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes (SZF). Viņai šis ir pirmais mācību gads augstskolā un pašlaik jaunā studente savas dienas aizvada LU studentu kopmītnēs Rēznas ielā. „Ļoti ērti, lēti un pieejami,” viņa atzīst un uzreiz atklāj, ka sākumā ir bijušas pārdomas par personīgo drošību. „Ievācos kojās vasaras beigās, kad ārā līdz pusnaktij ir gaišs, tomēr tagad jau jūtu, ka paliek nedaudz neomulīgi – vakaros cenšos viena pati nekur nedoties, tomēr, ja ir tāda nepieciešamība, līdzi ņemu piparu gāzes baloniņu, ko turu pa rokai.”

Ilze arī atklāj, ka dzirdējusi stāstus, kas tuvējā apkārtnē esot noticis pēdējo četru piecu gadu laikā, tomēr vēlāk noskaidrojusi, ka tie bijuši vien asprātīgāko studentu izdomas augļi. „Man stāstīja, ka pirms pāris gadiem kāds puisis gājis uzpīpēt pie ārdurvīm. Stāvējis un pīpējis, bet tad pēkšņi viņam pie deniņiem pielikts ierocis un divi vīrieši aicinājuši atdot maku un telefonu.” Arī šis stāsts izrādījies nepatiess, tomēr šāvienus tuvējā apkārtnē Ilze ne reizi vien ir dzirdējusi. Par savu drošību Maskavas forštatē viņa ir pārliecināta. „Neeju pa apšaubāmiem ceļiem, tumšajā diennakts laikā uz veikalu nedodos viena pati, tas arī viss, ko ievēroju.”

Briesmas nejūt, bet dzirdējuši ir

Pa ceļam uz netālu esošo Maxima veikalu, kur iepirkties dodas vairums kopmītnēs dzīvojošo studentu, satieku divus jauniešus no Vācijas. Sebastians un Denijs septembra sākumā Rīgā ieradušies studentu apmaiņas programmas ERASMUS ietvaros. Par to, cik droši uzturēties šajā Rīgas pusē, viņi esot tik vien kā no saviem latviešu draugiem dzirdējuši. „Vēl aizvien nesaprotu, vai latvieši mums to saka ar humora vai tas ir jāuztver nopietni, bet nekādus dzīvības draudus šeit ne redzu, ne jūtu,” atklāj Sebastians.

Viņa draugs Denijs gan atzīst, ka šis rajons ļoti atšķiras no tā mikrorajona, kurā viņš dzīvojis Berlīnē. „Šeit ir ļoti daudz cilvēku treniņtērpos, kuri lieto neaptveramu alkohola daudzumu. Dažreiz, kad esmu aizmirsis kaut ko nopirkt lielveikalā, mēdzu aizskriet uz tuvāko veikalu [ Rēznas un Lomonosova ielas stūrī esošais veikals Gotiņa], bet tur atmosfēra ir kā ļoti sliktā klubā – pie bāra letes sēž nekopti un iedzēruši vīrieši, kurus apkalpo sieviete ar taukainiem matiem un dzelteniem zobiem.” Latviešu draugi abiem vāciešiem ieteikuši apgūt pašaizsardzības metodes, kā arī vienmēr nēsāt līdzi kabatas nazi. Jaunieši gan atzīst, ka to nedara, jo vajadzības gadījumā esot pārliecināti par savām fiziskajām dotībām.

Pozitīvas izmaiņas

„Maskavas forštate ir jaunā izglītības Meka!” tā domā Iluta, kura šo mācību gadu iesākusi jaunā dzīvesvietā. „Iepriekš trīs gadus dzīvoju kojās, bet šis jau ir otrais mēnesis, kad dzīvoju īrētā dzīvoklī dažas pieturas aiz SZF, ” viņa stāsta un atklāj, ka četru gadu laikā ir tikai dzirdējusi par kursabiedru baisajiem piedzīvojumiem, tomēr uzskata, ka ne vienmēr visam dzirdētajam ir pamats ticēt. „Atceroties vecāku stāstīto, pirms gadiem desmit Maskačkā un Ķengaragā arī gaišajā dienas laikā bijis bīstami uzturēties.Toreiz ne es, ne vairums citu studentu nevarētu ar savu piparu gāzes baloniņu staties pretī čaļiem ar beisbolenēm,” studente ir atklāt. Iluta uzskata, ka pēdējo desmit gadu laikā šajā mikrorajonā ir notikušas pozitīvas pārmaiņas, pateicoties aktīvu un radošu cilvēku rosībai. Līdz ar to šeit atvērta ne viena vien izglītības iestāde, kā arī veikali un uzņēmumu biroji. „Studenti un skolēni šo vidi ir nedaudz atšķaidījuši, šeit vairs nav tik interesanti uzturēties tiem, kuriem prioritāte ir cīga un bamslis,” secina Iluta.

Policija iesaka uzmanīties

„Sākoties jaunajam mācību gadam, nav palielinājies ne sūdzību, ne iesniegumu skaits par zādzībām vai uzbrukumiem,” atklāj Roberts Popelis, Rīgas pilsētas Latgales pārvaldes pašvaldības policijas priekšnieka vietnieks. Viņš piekrīt, ka studenti var izmantot individuālos aizsardzības līdzekļus, tomēr iesaka būt piesardzīgiem. Svarīgāk esot par savu drošību parūpēties jau pirms nepieciešamības izmantot kādu papildlīdzekli, piemēram, neuzvesties izaicinoši, neuzturēties neapgaismotās teritorijās.

Pašlaik Ķengaraga un Maskavas forštates apkārtnē policijas reidi notiek tikpat bieži kā citos Rīgas mikrorajonos. „Tomēr, ja iedzīvotājiem rodas sajūta, ka ir nepieciešama papildu policijas kontrole kādā Rīgas mikrorajonā, to var lūgt tuvākajā policijas iecirknī,” tā stāsta R. Popelis.