Uzņēmēji un mentori vērtēs studentu ‘start up’ biznesa idejas

Foto: Toms Grīnbergs, LU Preses centrs

Foto: Toms Grīnbergs, LU Preses centrs

29. novembrī un 1. decembrī Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē sadarbībā ar Junior Achievement – Young Enterprise Latvija (JA–YE Latvija) norisināsies pirmais “Start-Up” biznesa ideju konkurss.

Šī gada 14.septembrī Latvijas Universitāte parakstīja sadarbības līgumu ar JA – YE Latvija par jaunas, Eiropā aprobētas, studiju metodes ieviešanu studiju procesā. Šī studiju metode ir kā atbalsta instruments studentiem jaunu biznesa ideju radīšanā un īstenošanā. Izmantojot šo studiju metodi, pirmā kursa studenti ir radījuši vairāk kā 30 biznesa idejas un 29.novembrī un 1.decembrī tās prezentēs mentoriem un biznesa ekspertiem. Konkursa uzvarētāji iegūs iespēju piedalīties Junior Achievement Latvia rīkotajā skolēnu un studentu biznesa ideju gadatirgū modes un izklaides centrā Rīga Plaza šī gada 6.decembrī.

Nepilnā laika klātienes studentiem biznesa ideju konkurss norisināsies 29.novembrī plkst. 14.30 un pilnā laika klātienes studentiem – 1.decembrī plkst. 16.30 un 18.15.

Biznesa idejas izvērtēs pieaicinātie mentori un biznesa eksperti: Rihards Gailums, Gundega Dekena, Anri Leimanis, Kārlis Sproģis, Agnese Aljena, Kristaps Zaļais, Kārlis Zembergs, Žans Mauris (Jean Mauris).

Mentoru un biznesa ekspertu īsas biogrāfijas:

Rihards Gailums

Rihards ir vairāku ar jaunākajām tehnoloģijām saistītu uzņēmumu dibinātājs. Vairākus gadus veiksmīgi darbojies Silīcija Ielejā un pašreiz nodarbojas ar IT/uzņēmējdarbības ekosistēmas izveidi Latvijā. Rihards ir nodibinājis tādas nevalstiskas organizācijas kā LABACA (Latvian American Business Association of California), kā arī RHTU (Riga High Tech University Foundation).

Rihardam ir padziļinātas zināšanas tādās jomas kā kriptovalūtas, paralēlā programmēšana, videografika, interneta drošība, attēlu digitāla apstrāde, digitālā identitāte, MOOC, riska kapitāls, datortīklu arhitektūra, tehnoloģisko uzņēmumu finanšu modelēšana, kā arī korporatīvās stratēģijas izveide un tirgus izpēte.

Gundega Dekena

Gundega ir IT speciālists ar lielu pieredzi datu bāžu un IT sistēmu izveidē Linux/BSD vidēs. Gundegas pašreizējās darbs saistās ar atvērto online izglītību. Viņa strādā Silīcija Ielejas uzņēmumā Udacity, kas ir viens no pasaules līderiem MOOC izveidē. Gundega strādā kopā ar ekspertiem un ražošanas komandu, lai izveidotu plašu online kursu piedāvājumu dažādākajās tēmās. Viņai ir pieredze gan ar programmēšanas un datu zinātnes pamat kursu izveidi, gan ar tādiem specifiskiem kursiem kā interaktīvā 3D grafika, mērogojamība un Hadoop, kā arī daudziem citiem.

Anri Leimanis

Juridiskā biroja TRINITI līdzīpašnieks. Karjeras sākumā darbojies kā ārštata juridiskais padomnieks ASV advokātu birojā A.T. Law Group, vēlāk kā vecākais juridiskais konsultants Latvijas Unibankā. Karjeras nozīmīgāko daļu aizvadījis 14 gadus strādājot par Lattelecom Grupas juridisko direktoru. Iepriekš strādājis Rīgas Biznesa Skolā MBA programmā, kā Biznesa tiesību priekšmeta pasniedzējs, kā arī veicis korporatīvās pārvaldības pētījumu St.John’s College, Oksfordas Universitātē (Lielbritānija). No 1999. līdz 2012.gadam vadīja vienu no Baltijas lielākajiem privātajiem pensiju fondiem – AS Pirmais Slēgtais Pensiju Fonds, kā valdes priekšsēdētājs, kā arī ieņēma amatus investoru padomēs divos Eiropas Investīciju Fonda daļēji finansētos riska kapitāla fondos.

Kārlis Sproģis

Kārlis pašreiz vada e-apmācību kompāniju Novitus (www.novitus.lv), kas strādā ar lielākajām Latvijas kompānijām, palīdzot tām attīstīt e-apmācību kursus, kā arī ar dažiem starptautiskajiem partneriem no ASV, Lielbritānijas, Zviedrijas, Norvēģijas un Somijas.

Nesen Novitus komanda izveidoja jaunu e-apmācību produktu tirgu, FasterCourse.com, kur tiek piedāvāti e-apmācību kursu šabloni. FasterCourse palīdz uzņēmumiem un kursu veidotājiem radīt vienkāršu e-apmācību dažu stundu laikā.

2011. gadā Kārlis piedalījās Startup Bootcamp programmā Kopenhāgenā ar savas komandas ideju par nekustamā īpašuma agregācijas portālu Nippo.

Agnese Aljena

Agnese ir radošo industriju eksperts. Savu karjeru sākusi banku nozarē, 8 gadus pavadījusi Nordea bankas vadošajos amatos. Vēlāk pievērsās mākslai, fotogrāfijai un mākslas komercializācijas jautājumiem. Pašreiz Agnese ir bērnu dzīvesstila un modes fotogrāfe, kas tikusi apbalvota vairākos vietējos un starptautiskajos konkursos. Bez tam Agnese ir radījusi rīku, ar kura palīdzību māksliniekiem ir vieglāk izveidot savu biznesa modeli – biznesa rūnas (www.businessrunes.com), kā arī ir populāru mākslas un biznesa blogu autore.

Kristaps Zaļais

Kristaps ikdienā ir Iespējamās Misijas matemātikas un ekonomikas skolotājs Salaspils 1. vidusskolā. Paralēli tam ir arī BoomRigas – studentu uzņēmējdarbības platformnas – dibinātājs, kā arī viņš ir piedalījies sekmīgi vairākos ar uzņēmējdarbību un start-upiem saistītos lokālos un starptautiskos konkursos (MIT Global Startup Workshop, EuroFaculty u.c.). Pirms tam ir arī guvis pieredzi strādājot pie vairāku projektu attīstīšanas un arī virzot jaunu sapropeļa izstrādājumus tirgū.

Kārlis Zembergs

Kārlis karjeru mediju un reklāmas jomā uzsācis 2001.gadā TV3 Latvia kā projektu vadītājs.

2006.gadā piebiedrojies globālās mediju aģentūras OMD Latvijas kolektīvam, kur ieņēmis mediju direktora amatu. Tajā pašā gadā kļuvis par OMD Latvia holdinga kompānijas Omnicom Media Group mediju direktoru. No 2014.gada Omnicom Media Group direktora vietas izpildītājs.

Saņēmis “European Advertising Certificate”. Pārstāvējis Latvijas reklāmas asociāciju svarīgos mediju un reklāmas industrijas notikumos. Ieņēmis valdes locekļa amatu vides reklāmas pētījuma Outdoor Impact komisijā. Darbojies kā vieslektors Latvijas Universitātē. Specializējies medijos un pārrunu vadībā. Interesējas par mūziku, arhitektūru, glezniecību.

Teksta autors: Dr. Ilona Baumane-Vitolina